×
 x 

Handlekurv er tom
HandlekurvHandlekurv er tom

Bio-D-Pearls 120k

Nye undersøkelser viser at mange nordmenn får for lite D-vitamin.
kr 117,00
Beskrivelse

BIO-D3 VITAMIN FRA PHARMA NORD.
Nye undersøkelser viser at mange nordmenn får for lite D-vitamin. D-vitamin er et fettløselig vitamin som bl.a. finnes i fet fisk, og som dannes ved solpåvirkning.

En rekke undersøkeler viser at at det er sammenheng mellom ulike helseproblemer og D-vitamin. Kreft er en av sykdommene som har blitt satt under lupen i forbindelse med mangel på vitaminet. Andre sykdommer og tilstander som settes i sammenheng med D-vitaminmangel er bl.a. diabetes, leddgikt hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, kronisk utmattelsessyndrom - ME.
Det er også forskjellige måter å unngå depresjon eller å komme seg gjennom tunge perioder i livet.
Et tips er å starte med å sørge for å gi kroppen nok D-vitamin, gjennom soling og mat eller ved kosttilskudd. Ifølge en studie fra Tromsø minsker nemlig risiko for nedstemthet og depresjon med tilstrekkelig vitamin D.

ELDRE.
Eldre mennesker over 60 år samt mennesker som får for lite sollys er spesielt utsatte for D-vitamin mangel. Det nye preparatet Bio-D-Vitamin er utviklet spesielt med tanke på å forebygge D-vitamin mangel. Eldre over 60 år, samt personer som ikke får tilstrekkelig med sollys, bør for sin egen helses skyld ta 10 µg (mikrogram) D-vitamin daglig.

D-vitamin er spesielt viktig for kroppens opptakelse og omsetning av kalk, dannelsen av knokler og styrken til knoklene (knokkelmineraltettheten) og spiller derfor en viktig rolle i forebyggelse av beinskjørhet. D-vitamin er også viktig for et normalt fungerende immunsystem.

EKSTRA BEHOV
Det er observert et spesielt behov for D-vitamin hos innvandrere med mørk hud samt hos kvinner som bærer slør. D-vitamin dannes nemlig i huden når den blir utsatt for solens ultrafiolette stråler, hvis man dekker til huden blir solstrålene bremset av stoffet. Mørk hud syntes likeledes å fungere som et slags "UV-filter". Solen er den viktigste kilden til D-vitamin.

INNHOLD
20 µg Vitamin D3

DOSERING
1 tablett daglig. Tygges eller svelges hel.


FUNKSJON
D-vitamin er nødvendig for normal styrking av skjelettet. Det regulerer innholdet av kalsium og fosfor i blodet, og spiller en viktig rolle for kalsiumopptaket i tarm og oppbyggingen av skjelett og tenner.

Norske anbefalinger
Barn under 2 år: 10 mikrogram/dag
2 - 60 år: 7,5 mikrogram/dag
Fra 60 år +, gravide og ammende: 10 mikrogram/dag

Viktigste kilder
Sollys, eggeplomme, fet fisk (laks, ørret, sild, makrell) tran, tilskudd og berikede produkter (margarin, enkelte typer gulost og ekstra lett melk)

- Det viktigste for D-vitamin-nivået hos alle, er sollys. Huden kan produsere opptil 250 mikrogram på en solrik dag. Produksjonen reguleres automatisk for å forhindre farlige nivåer av vitaminet, sier lege Dag Schiøth ved Heggeli Helhetsmedisin.

Mye av D-vitaminet som produseres, lagres i kroppen. Lagrene kan derimot gå tomme høst og vinter.

- En mørkhudet trenger dessuten sju ganger så mye sollys for å produsere samme mengde D-vitamin som en med lys hud. Folk med lys hud trenger bare 15-20 minutter i sola for å dekke dagsbehovet, sier Schiøth.

Dekk dagsbehovet
a) En porsjon (110 g.) stekt/kokt makrell gir 7,8 mikrogram.

b) Margarin på fire brødskiver (20 g.) gir 1,6 mikrogram.

Røkt laks (60 g.) på to brødskiver gir 2,8 mikrogram.

Makrellfilet i tomat (50 g.) på to brødskiver gir 2,5 mikrogram.

Et glass melk tilsatt vitamin D (1,5 dl.) gir 0,6 mikrogram.

c) En teskje tran gir 10,8 mikrogram

Risiko ved lave nivåer
D-vitamin-mangel kan lede til rakitt hos barn, altså at skjelettet blir mykt og deformert på grunn av manglende opptak av kalsium fra tarmen. Hos voksne kan mangel føre til at skjelettet tappes for kalsium, og at du lettere brudd-utsettes.

Som tidligere nevnt, har tidligere studier også vist at vitaminet kan forebygge/minske effekten av kreft, MS, beinskjørhet, diabetes 2, høyt blodtrykk, hjerneslag og depresjon.

Risikogrupper
Enkelte har større risiko for mangel. Spesielt eldre, mørkhudede, folk som dekker til mye av huden, personer som er mye inne, og barn i familier som er lite ute og har et dårlig kosthold.

- Det er stor grunn til å tro at flere enn de i risikogruppene mangler D-vitamin. Det baserer jeg på flere nasjonale studier og på kostholdsvanene som årlig avdekkes i «Utvikling i norsk kosthold», sier klinisk ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen ved Thema Nutrition og Kvinnetrening.no.

- Ikke mange nok spiser egg daglig, og det er stor grunn til å tro at få av oss klarer å leve opp til anbefalingen om fet fisk til middag to ganger i uka, sier hun.

Symptomer
Symptomer på D-vitamin-mangel er diffuse, og minner om andre, vanligere plager. Diagnosen kan være vanskelig å stille. Langvarig mangel rammer først og fremst bevegelsesapparatet, og symptomer kan være tretthet og muskelverk. Symptomene ledsages ofte av depressive tanker og følelse av maktesløshet.

Diagnosen stilles ved å måle mengden av D-vitamin i blodet hos lege, og symptomene forsvinner med D-vitamin-behandling.

Kan det bli for mye?
Den øvre grensa for langvarig inntak, er satt til 25 mikrogram per dag for barn og 50 mikrogram per dag for voksne.

Kilde: Dagbladet.no